Hampaat ja lihasmassa ovat olleet yksi suurimmista kiinnostukseni kohteista viimeiset pari vuotta. Lihasmassasta tulee omat artikkelinsa vähän myöhemmin, mutta puhutaan tässä tekstissä nimenomaan hampaista.

Kun olin vielä pieni lapsi, ihmettelin aina kovasti miksi afrikkalaisilla ihmisillä oli niin kirkkaan valkoiset ja suorat hampaat.

Se hämmästytti minua suuresti kun katsoin valokuvia tai jotain TV-ohjelmaa.

2021 päätin perehtyä hieman enemmän asiaan. Minua kiinnosti tietää, miksei heillä oli niin paljon paremmat hampaat kuin vaikka meillä suomalaisilla.

Mistä tämä kaikki johtui?

Tämä kysymys 2021 ajoi minut jälleen uuteen  seikkailuun ja sukelsin jälleen pää edellä uusiin kaninkoloihin.

Tutkin fluoria, suuvettä, hammasharjaa, hammaslääkäreitä ja tietysti ravintoa.

Kysyin itseltäni onko meille ihmisille luonnollista edes harjata hampaita? Mitä hyötyä siitä saa? Miksi osa saa reikiä hampaisiinsa ja miksi osa taas ei lainkaan? Onko niillä joku yhteinen tekijä?

Tutkimuksissani menin vuosiakymmeniä taaksepäin ja lopulta löysin Weston A Pricen loistavan Nutrition and Physical Degenaration -kirjan, josta tuli tärkein lähteeni tähän artikkeliin. Löysin yhden kopion kirjastosta ja lainasin sen.

Aloitetaan.

”Hampaat Pitää Harjata Joka Päivä!”

No sinulle on kerrottu ihan sieltä ala-asteelta lähtien, että hampaat PITÄÄ harjata joka päivä monta kertaa. Tunget MUOVIhammasharjan suuhusi, harjaat MUOVIharjaksilla MEKAANISESTI kuluttaen hammaspintaasi. Tähän päälle laitat FLUORItahnaa, joka kuulemma on tosi terveellistä hampaille. Sitten hinkkaat harjallasi hampaita ja toivot tämän estävän reikiintymistä. Ja vielä lopuksi voit tehostaa purskuttamalla suuvettä ja vähän vielä floshingia loppuun.

Näinhän se menee?

Moderni tapa hoitaa hampaita lapsesta lähtien, eikös vain?

Tätä sanomaa on ainakin minulle rummutettu aivan pienestä lähtien. Hampaat on pestävä fluoritahnalla vaikka mikä olisi. Monta kertaa päivässä.

Tämä suositus on erittäin omituinen ja kyseenalainen nyt kun olen hieman perehtynyt historiaan.

46 vuoden aikana, minulle EI ole koskaan sanottu sanaakaan ravinnosta hammaslääkärin penkissä. On vain kommentoitu hampaiden tilaa ja varattu seuraava käynti, ei muuta.

Koskaan minulle ei ole kerrottu, miten fluori on hormonien tappaja kehon sisällä tai miten suuvesi tappaa kaikki bakteerit suun sisältä. Siis juuri sieltä paikasta, jossa PITÄISI olla eniten bakteereita, jotta pystyt pilkkomaan ja imeyttämään ravintoa.

Tämä on siis moderni tapa hoitaa hampaita. Näin se menee kaikissa hammaslääkäreissä.

Ja se on ihan ok. Ei minulla ole mitään tuota oravanpyörää vastaan.

Itse halusin pois siitä ja selvittää miksi niillä afrikkalaisilla oli niin kirkkaat hampaat jo yli 100 vuotta sitten?

Weston, kerro minulle.

Weston A Price – hammaslääketieteen esi-isä

Westonin nimi on täysin tuntematon kaikille, mutta häntä voisi luonnehtia modernin hammaslääketieteen esi-isäksi. Hän kertoi jo 1930-luvulla kuinka tärkeää ravinto on hampaiden hyvinvoinnissa ja ylipäätään kasvojen muodostumisessa.

Hän perusti näkemyksensä tutkimukseen, joka oli melkoisen merkillinen siihen aikaan.

Hän nimittäin kiersi 30-luvulla maailman alkuperäisväestön parissa ja kuvasi ihmisten hampaita. Hän kävi siis katsomassa paikan päällä miksi heidän hampaat olivat niin erinomaisessa kunnossa ILMAN hammaslääkäreitä, hammasharjoja, suuvesiä ja hammastahnoja.

Hän oli kiinnostunut miksi alkuperäisväestöllä oli niin paljon paremmat hampaat kuin moderneilla ja teollistuneilla ihmisillä. Pakkohan siinä oli olla joku ”juju”.

Tämä sama ajatus vaivasi minuakin lapsena. Pakostihan alkuperäiskansalla oli joku salaisuus miksi hampaat olivat kirkkaan valkoiset ja täysin suorat. Ehkä nyt saisin viimein vastauksen tähän kysymykseeni.

Retki ympäri maapalloa

Kirjaansa varten hän matkasi kuusi vuotta ympäri maailmaa vaimonsa kanssa ja kävi tutustumassa alkuperäisväestöön sekä heidän elintapoihin.

Sveitsi, Irlanti, Peru, Afrikka, Australia, Alaska ja monet muut maat tulivat tutuksi. Hän meni kaikkialle missä ihmiset elivät vielä perinteisesti ilman vaikutteita modernista maailmasta.

Osa Tyynen Valtameren heimoista oli niin vaikeasti lähestyttäviä, että ihan kaikkialle hän ei päässyt yrityksestä huolimatta. Valkoinen mies siihen aikaan oli vielä pelottava ilmestys jossain päin maailmaa.

Mutta sinne minne hän pääsi, hän pyysi tulkin välityksellä ihmisiä luokseen, kuvasi ja tutki heidän hampaat. Samalla hän kyseli ravinnosta ja elämäntyylistä. Hän tutki alkuperäisväestön purukaluston sekä heidät, jotka olivat altistuneet modernille vaikutteille samasta ryhmästä.

Ero oli järkyttävä.

Tässä seuraavaksi osa hänen tarinastaan rajusti tiivistettynä. Kuvat saattavat järkyttää, joten katso omalla vastuullasi.

Kaikkien kuvien copyright Weston A Price 1945.

Sveitsi 1931 – 1932 : Loetschental Laakso vs Vissioe Laakso

Matka alkoi Euroopasta ja Sveitsistä 1931. Nimittäin Sveitsin alpeilla eli montakin heimoa, jotka olivat hyvin vähän ulkopuolisten kanssa tekemisissä.

Loetschentalin laakso oli yksi niistä, jonne rautatie ei ollut vielä päässyt. Joten laakson väki eli hyvin omatoimisesti.

Tästä laaksosta tuli Euroopan paras fysiikka. Vatikaanin vartijat valittiin tämän laakson pojista pääasiassa siihen aikaan, he olivat tunnettuja fyysisiltä ominaisuuksiltaan.

Jokaisen pienen pojan haave olikin päästä aikuisena Vatikaanin vartiopalveluun töihin.

Laakso oli korkealla ja eli hyvin eristetysti. Mitään traktoreita ei ollut vaan kaikki kama liikutettiin käsipelillä pitkin alppiteitä.

Tämä teki asukkaista erittäin vahvoja, kestäviä ja sitkeitä. Se myös näkyi heidän lihaksistossa. Lapsetkin leikkivät ympäri vuoden paljan jaloin ulkona, oli lunta tai ei.

Laakson tutkituista lapsista ja aikuisista vain 2.3% oli reikä hampaissa. He söivät ruisleipää, jonka päällä oli isompi pala raakamaidosta tehtyä juustoa. Tämän he huuhtelivat alas raakamaidolla. He söivät lihaa kerran viikossa.

Sveitsiläisten maito oli ravintoarvoiltaan supermaitoa. Arvaat varmaan, että tämä ei ollut mitään Valion pastöroitua roskamaitoa, vaan sitä aitoa ja oikeaa maitoa. Sitä jossa on ravinteet tallella. Itse juon myös ainoastaan raakamaitoa juuri tästä syystä.

Kuvassa lasten hampaita Loetschentalin laaksossa. Purukalusto on täydellinen ja kasvot ovat oikein muodostuneita.

Nämä lapset eivät olleet koskaan nähneet hammasharjaa eivätkä tienneet mitä hampaiden harjaaminen tarkoittaa. Tämä sama toistui kaikissa alkuperäisväestön ryhmissä ympäri maailmaa. Hampaiden harjaus oli olematonta!

Läheisessä Vissioe laaksossa puolestaan ihmiset elivät jo modernilla tavalla. 20.2% tutkituista asukkaista oli reikiä hampaissa. Lapsissa prosentti oli vielä isompi. He söivät modernia vehnäjauhoa, leipomotuotteita, marmeladia, hilloja ja siirappia päivittäin. Yhdellä luokalla oli 16 poikaa, tästä ryhmästä löytyi jopa 158 reikää.

Laaksojen välillä oli tunnin välimatka.

Irlanti Isle Of Harris vs Stornoway Seaport 1932

Seuraavaksi matka jatkui Irlannin rannikolle ja sen ulkosaariin. Isle of Harris ja Isle of Lewis toimivat tukikohtina.

Pääsy näille saarille oli erittäin vaikea ja liikenne oli täysin meren armoilla. Piti saada taitava kapteeni, joka suostui ajamaan tutkijat eri saarille.

Elämä näillä saarilla oli brutaalia. Jatkuva tuuli eikä lainkaan suojaa puista. Saaret olivat yleensä vain ruohon peittämiä ja karuja paikkoja.

Täällä kuitenkin eli Euroopan sitkeintä porukkaa. Se vaatii mieleltä lujaa tahtoa elää täysin eristyksissä ilman mitään mukavuuksia.

Silti Weston löysi näiltä saarilta iloisia ja ystävällisiä ihmisiä, jotka elivät hyvin yksinkertaisesti pienissä mökeissään.

Alkuperäisväestö söi pelkästään kauraa ja kalaa. He eivät juoneet lainkaan maitoa, koska saaret eivät pystyneet elättämään karjaa. Vihanneksia ja juureksia syötiin todella vähän. Eli täysin erilainen ravinto kuin sveitsiläisillä.

Kaurasta valmistettiin kaurapuuroa ja kaurakeksejä. Tämän lisäksi ruokapöydässä oli aina kalaa eri muodoissa. Ihmiset saivat pyydetystä kalasta kaikki tarvitsemansa ja purukalusto oli erinomaisessa kunnossa.

Arvaa harjasivatko ihmiset hampaitaan? Tiedät jo vastauksen.

Kuvassa kaksi veljestä Irlannin saaristosta. Vasemmalla oleva nuorempi veli söi modernia ruokaa ja hänen hampaansa olivat melkein kaikki tuhoutuneet, myös kasvot olivat muuttaneet muotoaan. Oikealla veli puolestaan söi perinteistä saaristoruokaa ja hammaskalusto oli täydellinen.

Myös vasempi tyttö söi modernia ruokaa ja oikea perinteistä. Näet eron purukalustossa.

Pahin tilanne oli Stornowayn satamakylässä, jossa ihmiset olivat lisänneet ruokavalioonsa runsaasti vehnäleipää, marmeladia, purkitettuja vihanneksi, hilloa ja suklaata. Samaan aikaan kauran ja kalan käyttö oli vähentynyt rajusti.

Ihmiset halusivat elää helpommin, ruuan eteen ei haluttu enää nähdä vaivaa.

Tämä näkyi suoraan Stornowayn ihmisten hampaissa.

Alaska Eskimot Stony River 1933

Eskimot olivat yksi tutkimuksen tärkeimmistä ryhmistä eristäytyneisyytensä takia.

Alaskassa Weston sai huomata kuinka järjettömän vahvoja eskimot olivat fyysisesti johtuen elämäntyylistä ja ravinnosta.

Keskivertoaikuinen pystyi kantamaan 45kg kuormaa molemmissa käsissään ja pystyi vetämään hampaillaan 45kg ahkiota pitkiäkin matkoja väsymättä.

Hampaat ja leukalihakset olivat terästä.

Nämä ihmiset olivat äärimmäisen sitkeitä ja erinomaisessa kunnossa, koska heidän oli pakko olla. Luonto ei antanut muuta vaihtoehtoa.

Olosuhteet olivat karut, mutta silti eskimot voivat todella hyvin kun he söivät perinteensä mukaisesti.

Eskimoiden pääasiallinen ravinto oli merenelävien sisäelimet sekä liha. He söivät kalaa myös jäisenä runsaasti.

Hylkeen rasva ja liha olivat erityistä herkkua. He eivät syöneet vihanneksia tai juureksia lainkaan. Tundra hiiren (lemmings) keräämä pähkinä toimi kasviksen korvikkeena.

Eskimot saivat sisäelimistä superannoksen kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja. Tämä luonnollisesti näkyi heidän hampaissa, jotka olivat lapsilla ja aikuisilla täydelliset. Jäisen kalan syöminen teki myös purulihaksista vahvat.

Alla perinteisiä eskimoita, joiden purukalusto oli kerrassaan upeat. Reikiä nolla, valkoiset ja vahvat hampaat.

Anchoragessa tai ylipäätään Alaskassa ei ollut hammaslääkäreitä 30-luvulla. Joten kun eskimo sai reiän hampaaseen, mitään ei periaatteessa ollut tehtävissä. Koiravaljakolla kestäisi kuukausia päästä lääkärille.

Hampaat tuhoutuivat nopeasti kun eskimo hylkäsi perinteisen ravinnon ja alkoi syömään modernia ruokaa. Tämän Weston sai huomata varsinkin Anchoragen eskimoissa, jonne tuli modernit yhteydet.

Pohjois-Kanadan Intiaanit, Hudson Bay, Rocky Mountains 1933

Nämä ihmiset elivät riistalla, josta tärkeimmät olivat hirvi ja peura. Koko eläin syötiin, mutta sisäelimet olivat erityistä herkkua. Eläinten rauhasista intiaanit saivat superannoksen esimerkiksi C-vitamiinia.

Eläimen liha syötettiin yleensä koirille.

Kesäisin he kasvattivat vähän vihanneksia kelin mukaan.

Weston tutki 2464 hammasta Hudson Bayn alueelta ja vain neljässä oli reikä. Hampaat olivat virheettömässä kunnossa alueen eri heimoissa.

Kun taas Stikine Riverissä intiaanit olivat omaksuneet valkoisen miehen elintavat. He söivät vehnäleipää, purkitettuja kasviksia, runsaasti sokeria, hilloa ja karkkia. Tämän seurauksena yli 40% oli reikiä hampaissaan.

Kuvassa atleettinen intiaaniperhe, joka eli perinteisesti luonnossa. Hampaissa 0 reikää ja hyvinvointi erinomainen. He söivät riistaa.

Fiji, Hawaji ja muita saaria 1934

Tyynen valtameren saarilla elettiin pääasiassa riistalla, kalalla, ravuilla ja hedelmillä.

Tämän seurauksena ihmisten fysiikka oli vahva. Kehot olivat atleettisia ja kauniita. Heillä oli leveät hartiat ja lihasta kehossaan.

Osalla heimoista oli sotaisa historia, mikä oli luonnollisesti muokannut heitä vielä lisää.

Ne heimot, jotka elivät ja söivät perinteisesti, Weston löysi vain 0.42% reikiä. Eli hampaat, kasvot, lihakset ja hyvinvointi olivat täydelliset.

Ja puolestaan ne jotka olivat omaksuneet länsimaalaisia tapoja, hampaiden reikiintymisaste oli 30.1%.

Kuvassa Hawajilta perinteisesti eläviä henkilöitä. Huomaa upeat hampaat ja kauniit kasvot.

Afrikka 1935, Niilin koko pituus 10 000km, yli 30 heimoa

Afrikassa ihmiset söivät pääasiassa riistaa, nautaa, kalaa, muurahaisia, heinäsirkkoja, bataattia, papuja ja banaania näin rajusti yleistettynä.

Heimojen välillä oli luonnollisesti paljonkin eroja, mutta kaikki yhdisti erinomainen purukalusto.

Masai = Tämä heimo joi maitoa ja metsästi riistaa. He myös kasvattivat karjaa ja joivat sen verta.

Sen seurauksena heimo oli Afrikan atleettisin, he olivat pitkiä ja kovakuntoisia.

Masaille karjan laatu oli tärkeämpää kuin määrä. He pitivät erittäin hyvää huolta eläimistään.

2516 masain hammasta tutkittiin, vain 0.4% reikää löydettiin.

Kikuy Kenia = Tämä heimo eli maataloudella ja viljelyllä. He olivat huomattavasti pienempiä fyysisesti kuin Masai, eivätkä niinkään atleettisia.

Kikuyn ruokavalio koostui bataatista, maissista, pavuista ja banaanista.

1041 hammasta tarkistettiin, 5.5% oli reikä.

Jalou = Oli Westonin mielestä yksi älykkäimmistä heimoista ja fyysisesti kovakuntoisimpia. 258 hammasta tarkistettiin, 0 reikää. Heidän ruokavalio oli hyvin lähellä Masaita.

Jeannes = 388 hammasta, 34 hampaassa oli reikä

Pumwami = 588 hammasta, 26 reikää

C.M.S koulu = 312 hammasta, 1 reikä

Muhima = 1040 hammasta, 0 reikää

Watusi = 664 hammasta, 3 reikää

Pygmit = 353 hammasta, 8 reikää

Baitu = 364 hammasta, 0 reikää. Tämä heimo esimerkiksi eli maidolla, bataatilla ja banaanilla.

Alla kuvassa Congosta ihmisiä, jotka söivät perinteisesti. Hampaat olivat suorat, kirkkaat ja upeat. He eivät harjanneet hampaitaan lainkaan ja nauroivat Westonille kun hän kysyi sitä.

Sitten taas ne afrikkalaiset, jotka söivät länsimaalaista ruokaa… tulos oli karua. Kuten kaikkialla muuallakin.

Australian Aboriginaalit 1936

Australiasta Weston löysi ehkäpä koko alkuperäisväestön kovakuntoisimmat ihmiset. Lihasta ja voimaa löytyi järjettömiä määriä.

He olivat myös keihäsmetsästyksen experttejä.

Weston todisti itse miten aboriginaalit heittivät keihästä jopa 70m osuen maaliinsa.

Samalla he olivat mestarikalastajia ja söivätkin sitä runsaasti.

Kenguru, kala, riista, jyrsijät. Kaikki nämä kuuluivat heidän luonnolliseen ruokavalioon.

Ja samalla kaikista tutkituista ryhmistä, australian alkuperäisväestö kärsi ehkä eniten länsimaalaisesta ravinnosta.

Ne ketkä olivat omaksuneet länsimaalaisia tapoja, jopa 81% ihmisistä kärsi hammassairauksista. Osassa heimoista prosentti oli jopa 100%.

Kuvassa vasemmalla perinteisiä ruokia syövät.  Hampaat ovat virheettömät. Oikean yläreunan nainen söi perinteistä, katso ero muihin kuvan naisiin jotka söivät länsimaalaista ruokaa.

Nämä ihmiset eivät olleet koskaan nähneet hammasharjaa.

Uuden-Seelannin Maorit 1936

Westonin matkat veivät Wellingtonista Ahiperaan saakka, eli he kävivät koko pohjois-saaren läpi.

Matkalla tutkittiin 15332 hammasta ja 3420 oli reikä. Tämä kattoi perinteiset ja modernit maorit.

Ne maorit, jotka söivät perinteisesti kalaa, riistaa, hedelmiä ja elivät eristyksissä, vain 1% tavattiin reikiä.

Kun taas modernit maorit, jotka söivät länsimaalaista ruokaa, heillä hampaiden reikiintyminen oli 30-50% välissä.

Maorit olivat erittäin lihaksikkaita ja vahvoja ihmisiä.

Kuvassa kauniita ihmisiä kauniilla hampailla. He söivät perinteisesti.

Maori lapset eivät syöneet koulussa mitään. Heti koulun jälkeen koko luokka ryntäsi rantaan. Osa lapsista sukelsi harppuunat kourassa mustekaloja, kun toiset jäi sytyttämään tulia rantaan. Kun mustekalat oli saatu napattua, he paistoivat ne nuotiolla nälkäänsä.

Näiden lasten fysiikka oli erittäin kovalla tasolla. Lasten hampaissa ei ollut reikiä oikeastaan lainkaan,  ylivoimaisesti pienin reikäprosentti hampaissa.

Maoreilla oli yksi ravintorikkaimmista alueista maapallolla. Ehkäpä heidän yksi suurimmista herkuista merestä oli jotain mitä kutsuttiin dugongiksi.

Perinteisillä maoreilla oli koko maapallon väestöstä vähiten reikiä hampaissaan, vain alle prosentilla oli reikä.

Ravintoarvoja perinteisestä

Weston analysoi myös kaikkien ryhmien ravintoa laboratoriossaan. Tässä muutama esimerkki ravintosisällöstä.

Nämä ovat määrät suhteessa RDA.

Eskimot = 5.4x kalsium, 5x fosfori, 1.5x rauta, 7.9x magnesium, 1.8x kupari, 49x jodi ja 10x rasvaliukoiset vitamiinit.

Loetschental = 3.7x kalsium, 2.2x fosfori, 2.5x magnesium, 3.1x rauta ja 10x vitamiinit.

Maorit = 6.2x kalsium, 6.9x fosfori, 23.4x magnesium, 58.3x rauta ja 10x vitamiinit.

Weston huomasi, että alkuperäisväestöstä kukaan ei harjannut hampaitaan. Hammasharja oli tuntematon käsite 1930-luvulla näissä maissa.

Vain hyvin pieni osa oli edes nähnyt hammasharjan lähetystyöntekijöiden kautta.

Tyypillisesti 1000 hampaasta vain yhdessä saattoi olla reikä. Alkuperäiskansan kasvot olivat muodostuneet oikein, leukaluut ja hengitystiet olivat oikeanlaisen ravinnon seurauksena kasvaneet täyteen mittaansa. Myös viisaudenhampaat olivat tallessa kaikilla näillä ihmisillä, koska ne mahtuivat hyvin sinne.

Mutta kun nämä samat ihmiset alkoivat syömään länsimaista ruokavaliota, heidän hampaat tuhottiin yhdessä sukupolvessa.

Weston A Pricen virallinen hammasprotokolla

He tekivät myös kokeita, selvittääkseen minkälaisella ravinnolla lasten hampaiden reikiintyminen saataisiin kuriin mahdollisimman ripeästi.

Ohjelmaan osallistuneiden lasten hampaat kuvattiin, sylki analysoitiin ja jokainen hammas kartoitettiin. Samalla myös katsottiin koulun arvosanat, jotta nähtiin miten hampaat vaikuttavat lapsen älykkyyteen. Koko ohjelma kesti 6kk.

Lapset söivät kotona ennen ohjelmaa: sokeroitua kahvia, valkoista leipää, kasviöljyjä, pannukakkuja ja donitseja. Eli hyvin hiilihydraattipitoista ruokaa.

Ohjelman aamupala:

110g tomaattimehua, 1tl kalanmaksaöljyä ja 1rkl raakavoita.

Päivällinen:

Lautasellinen lihakeittoa, jossa oli luuydintä, kasviksia ja rasvaista lihaa.

Jälkkäri:

Hedelmä, joka oli voideltu raakavoilla.

Juoma:

2 lasia raakamaitoa.

Tulokset 6kk jälkeen:

Lapsi oli heikoin älyltään luokallaan, 6kk jälkeen hän oli luokan terävin. Reikiintyminen pysähtyi kokonaan ja hampaat alkoivat korjaamaan itseään.

Weston: ”Käsittelemätön raakavoi oli tärkein aktivaattori rasvaliukoisille vitamiineille ravinnosta, näitä hampaat tarvitsevat. Kaikista paras asia, minkä voit tehdä hampaiden hyvinvoinnillesi on annos raakavoita sekoitettuna kalanmaksaöljyyn.

Syö ½tl kolmesti päivässä. Estät reikiintymisen kokonaan ja aloitat parantumisen sekä boostaat immuunipuolustustasi järjettömästi.”

Siinä se totuus on.

Jos haluat hampaistasi teräksen kovat, terveet ja valkoiset alkuperäisväestön mukaan.

Syötkö oikeaa voita? Rakaamaitoa? Kananmunia? Pyydettyä kalaa? Rasvaista lihaa?

Eli juuri näitä, mistä ”asiantuntijat” varoittavat sinua joka päivä medioissa.

Sinun on aika ajatella asioita uudestaan.

Nämä olivat alkuperäiskansojen päivittäistä ravintoa ja hampaat olivat valkoiset, kirkkaan suorat ja reikiä ei ollut lainkaan. Heidän hyvinvointi oli samalla super.

He eivät käyttäneet mitään hammasharjoja, suuvettä, fluoria tai mitään muutakaan.

Koska ei ollut tarvetta.

Hampaita hoidetaan ravinnolla, ei mekaanisesti raapimalla niiden pintaa. Pahimmassa tapauksessa vielä laitat sitä fluoria mukaan, joka on äärimmäisen myrkyllistä kehosi sisällä. Tästä on lukuisia tutkimuksia jo olemassa. Onko hammaslääkärisi sanonut siitä koskaan sinulle?

Weston: ”Nature must be obeyed, not orhodoxy. Apparently many primitive races have understood her language better than our modernized groups.”

Niimpä.

Vanhalla kansalla on viisauksia, jotka ovat muodostuneet kokemuksen kautta.

Mitäs jos koko tietämyksesi hampaistasi on väärin?

Jos syöt ihmisille oikeaa ravintoa, sinun ei tarvitse koskaan harjata hampaitasi!

Siinä on minun väite ja tämän artikkelin yhteenveto.

Ravintosi pitää huolta niistä, se varmistaa niiden mahtumisen suuhusi ja pitää ne kunnossa loppuun asti. Ravinto estää reiät suustasi.

Itse en ole harjannut hampaitani vuosiin. Henkeni ei kuulemma haise lainkaan pussaillessa. Hampaani tuntuvat ihan normaalilta ja ehkäpä ne ovat aavistuksen jopa valkoisemmat kuin vuosia sitten.

Ainakin jossain valossa katsottuna.

46 vuotiaana, minulla on 0 reikää hampaissani. Ei yhtään paikkausta. Kaikki hampaani ovat paikoillaan, myös viisaudenhampaat.

Ilmeisesti vanhempani ovat syöttäneet minulle lapsena oikeaa polttoainetta, koska hampaani ovat edelleen hyvässä kunnossa.

Joskus saatan tehdä kookosrasvalla oil pullingia, koska se tuntuu kivalle. Minulla on myös Miswak-purutikkuja jos joskus hampaan väliin jää jotain kiinni.

Yritän omalla pienellä vaatimattomalla panoksellani elää kuin alkuperäiskansa.

Syön eläinpohjaista ruokaa joka päivä. Syön runsaasti kananmunia, punaista lihaa, paljon tyydyttynyttä rasvaa ja raakamaitoa.

En käytä lainkaan ruokakauppojen pastöroitua  tuotteita, koska ne ovat kuolleita elintarvikkeita.

Menen vielä pidemmälle. Keittiössäni ei ole muoviastioita. En käytä parfyymejä. En läträä kemikaaleilla. Kaikki vaatteeni ovat puuvillaa. Yritän olla auringossa mahdollisimman paljon.

Miksi?

Koska mä teen tätä tosissaan hyvinvointini takia.

Minä en luota asiantuntijoihin, jotka saavat palkkaa mielipiteistään ja maksettuihin roskatutkimuksiin.

Minä luon itse oman kohtaloni ja pidän hyvinvointini omissa käsissäni.

Onko minulla paheita? Kyllä, minulla on yksi pahe joka ei ole hyväksi hampailleni. Minä juon kahvia. Mutta ehkä pystyn elämään sen kanssa, ainakin toistaiseksi.

Sinun on aika ajatella asioita uudestaan.

Jos kaipaat hyvinvointiisi ohjausta, saat minut kiinni sähköpostilla markku(at)ruokatauko.fi

Markku – totuuden metsästäjä

PS. 1930-luvulla Weston ei vielä täysin ymmärtänyt mikä aines voissa ja kananmunissa aktvoi vitamiinit keholle. Hän tiesi, että se liittyi jotenkin A- ja D-vitamiiniin. Hän nimesi tämän tuntemattoman aineen Aktivaattori X:ksi.

Vasta vuosikymmeniä myöhemmin se paljastui Vitamiini-K:ksi. Tätä on varsin runsaasti eläinpohjaisessa ruokavaliossa ja on yksi tärkeimpiä tekijöitä hampaiden hyvinvoinnille.

PS. Jos tiedät onko alkuperäisistä suomalaisista julkaistu mitään vastaavaa, olisin erittäin kiitollinen tiedosta. Itse en ole löytänyt mitään kunnollista teosta aiheesta. Olisi erittäin mielenkiintoista perehtyä ensimmäisten suomalaisten ravintoon ja elämäntyyliin.