Kuitu – onko se luvattu ihmeaine kaikkiin mahdollisiin vaivoihin?

Laita telkkari tai netti päälle, lue alan lehtiä tai kävele ruokakaupan kuivamuonaosastolla. Kaikkialla toitotetaan sinulle yhteen ääneen kuinka upeaa ja tärkeää kuitu on! Lähteet kertovat kuinka paljon sinun pitää syödä kuitua ihan joka päivä elämäsi loppuun saakka.

Klikkaan itseni Sydänliiton nettisivuille ja heti vastaan tulee nämä väittämät: ”Riittävällä kuidun saannilla on useita hyödyllisiä terveysvaikutuksia. Kuitu edistää vatsan toimintaa ja helpottaa painonhallintaa. Se vaikuttaa edullisesti paksusuolen bakteeristoon ja suojaa tyypin 2 diabetekselta sekä suolisto- ja rintasyövältä. Riittävä kuidun saanti vähentää myös sydän- ja verisuonitautien riskiä alentamalla veren kolesterolipitoisuutta.

Pidämmälle en pystynyt lukemaan, varsinkin ”Suosi täysjyvää!” -otsikko kaatoi minut lattialle nauramaan. Mutta melkoisia väittämiä ja rohkeita sellaisia! Kuituhan kuulostaa todelliselta superaineelta, jos kerran Sydänliittokin näin sanoo! En kylläkään löytänyt yhtään tutkimuslähdettä heidän sivuiltaan, joka tukisi näitä väittämiä. Hmmm…

Paljonkos sitä kuitua sitten pitäisi saada? Google sanoo että Suomessa suositellaan 25-35g aikuiselle, Jenkeissä FDA ja AHA suosittelevat 21-38g päivässä, eli Suomessa ollaan aika samoilla linjoilla.

Ennen kuin luet pidemmälle, minun mielestäni meidän suoliston täyttäminen sulamattomalla aineella on silkkaa hulluutta! Kerrassaan järjetöntä toimintaa! Mielestäni kuitu on ymmärretty täysin väärin ja sinua on johdateltu korkean kuidun saantiin koko ikäsi. Lupaan nyt jo ettet tule pitämään ideastani kun kerron, että kuitu ei ehkä olekkaan se mystinen yksisarvinen, joka puhdistaa pyllysi ja omaa jumalaiset voimat kuten Sydänliittokin väittää kirkkain silmin. Saan taas varmaan paskaa niskaani, mutta väliäkös sillä. Minulla on missioni ja mielipiteeni! Totuuden on tultava jälleen esiin! Let’s go!

kuidun keksijä denis burkitt
Mistä kuitu oikein tuli ravintoomme?

Myös kuitu lähti yhden miehen käsistä leviämään tulipalon lailla ympäri maailmaa, tämä mies EI myöskään esittänyt mitään todisteita väitteilleen. Hetkinen, miksi tämä lause kuulostaa tutulta…? Ihan kuin olisin kirjoittanut tämän saman johonkin toiseen maailmaa mullistaneeseen juttuun, ihan kuin kolesteroli kuiskasi minulle jotain…

Evoluutiossamme kuitu oli merkityksetön aina vuoteen 1979 saakka. Eli elimme miljoonia vuosia oikein tyytyväisenä. Mutta 1979 kaikki muuttui! Nimittäin silloin Irlantilainen kirurgi Denis Burkitt julkaisi teoriansa. Burkitt oli erittäin älykäs kirurgi ja hän operoi pääasiassa Afrikassa potilaitaan.

Siellä ollessaan hän huomasi paikallisista asiakkaistaan, että heillä… noh suoraan sanottuna massiiviset ulosteet ja he kävivät monta kertaa päivässä asioillaan. Burkitt pisti myös merkille, että hänen asiakkaansa söivät todella paljon kuitua ravinnossaan. Paksusuolen syöpää ja ummetusta ei esiintynyt lainkaan.

Joten Burkitti muodosti teoriansa, että syömällä runsaasti kuitua joka päivä auttaa kehoa suojautumaan ummetusta ja paksusuolen syöpää vastaan. Hän ei tehnyt kontrolloituja tutkimuksia aiheesta vaan sen sijaan hän kirjoitti… kirjan. No kirjasta tuli bestseller ja suosion myötä Burkitista tuli maailmanlaajuisesti ”kuitumies”, joka kävi puhumassa ahkerasti teoriastaan. Kirjan myötä hänen teoriastaan tuli totuus 80-luvulla ja maailma totteli jälleen kerran!

Miten tämä voi kuulostaa taas niin tutulta… Yksi mies esittää mutun ja maailma muuttuu… En tiedä? Ihan kuin…Hmm. Noh, jatketaan artikkelia.

Kirjassa jätettiin kuitenkin mainitsematta, että hänen paikalliset asiakkaansa Afrikassa eivät syöneet lainkaan sokeria. He eivät syöneet myöskään prosessoitua ruokaa. He eivät syöneet margariinia eikä kasviöljyjä.

Ainoa asia mistä olen samaa mieltä Burkitin kanssa on hänen väitteensä syväkyykyn hyödystä ulostaessa. Tästä olen 100% samaa mieltä. Syväkyykky muuttaa meidän asentoa sen verran, että itse toimituksesta tulee luonnollisempi ja tämä ehkäisee peräpukamien syntymistä. Tein tästä joskus vuosia sitten videonkin, jonka suosittelen katsomaan alta jos peräpukamat vaivaavat.

Mitä se kuitu on oikein?

Se on selluloosaa, kasvimateriaa. Mistä aineesta puut ovat? Selluloosaa. Sahanpuru on kuitua. Tämä on yleinen käytäntö. Ruokaan lisätään siis sahanpurua, jotta kuidun määrää saadaan nostettua. Miksi näin? Koska kuitu on luokiteltu välttämättömäksi osaksi terveellistä ruokavaliota maailmalla, sitä pidetään yhtä tärkeänä kuin proteiinia, rasvaa ja hiilihydraattia.

Välttämätön tarkoittaa sitä, että jos et saa sitä, sinä kuolet! Arvaa tapahtuuko näin kuidun kanssa?

Ei. Kuitu ei ole välttämätön.

No mitä nämä väitteet ovat, että kuitu auttaa pudottamaan painoa? No totta helvetissä se auttaa. Jos minä korvaan 10% sinun päivän energiasta sahanpurulla, totta helvetissä sinä laihdut! Kehosi ei pysty käyttämään tästä mitään! Sama efekti verensokerin kanssa. Varmasti sahanpuru laskee sitäkin, koska se ei pysty käyttämään mitään tästä!

No parantaako kuitu sydämesi terveyttä ja verenpainettasi? No ehdottomasti. Syöt 10-20% päivässä sahanpurua, sitä vähemmän sinuun mahtuu sokeria, prosessoituja viljoja ja kasviöljyjä. Tämä varmasti parantaa terveyttäsi, koska et pysty syömään noita edellämainittuja!

Jee!

Varmaan tässä kohtaa huomaat rivien välistä, että olen itse hieman eri linjalla tästä kaikesta.

Miksi ei kuitua? Koska et pysty pilkkomaan sitä, sinä et saa siitä mitään ravintoa irti siitä.

Muistatko sen kuidun myyntipromon 90-luvulla, että sinun tulisi syödä kuitua juuri sen takia koska ET pysty pilkkomaan sitä? Muistatko vielä tämän viestin, joka oli silloin kaikkialla? Sinun piti alkaa heti syömään kuitua suuria määriä tästä syystä! Kuitu blokkaa ravintoaineiden imeytymisen, se on käytännössä fyysisesti entsyymien tiellä. Ja ne väittivät, että juuri näin sinun tulisi syödä??

Haastan sinut ajattelemaan todella kriittisesti tässä kohtaa. Pysähdy ja ajattele tätä loogisesti sekä kriittisesti.

Eihän tuossa ole biologisesti ja loogisesti ajateltuna mitään järkeä?

Miksi ihmeessä haluamme ESTÄÄ ravinnon imeytymisen? Luonto on villiä! Syö tai tule syödyksi. Luonnossa vallitsee vahvemman laki. Evoluutiomme kannalta ei ole mitään järkeä, että meidät olisi suunniteltu ESTÄMÄÄN oma ravintomme imeytyminen??

Samalla logiikalla voit syödä vaikka pieniä kiviä? Ne toimivat samalla tavalla kuin kuitu. Ei nekään sula mihinkään. Tai syö pieniä muovinkappaleita? Nekin tekevät ihan saman asian käytännössä. Syö muovinen kauppakassi? Sekin toimii samalla tavalla.

Oikeasti. Sinun ei tulisi syödä kuitua eikä sinun tulisi syödä pieniä kiviä. Suusta peräaukkoosi on yksi pitkä ”putki”. Jos tämän putken sisältä ravinto ei imeydy sinuun, sitä on järjetöntä laittaa sinne. Rasva, proteiini ja hiilihydraatti imeytyy putkesta elimistösi käyttöön, kuitu ei.

Meillä on pikkurillinkokoinen umpilisäke, joka on jäänne evoluutiostamme. Se on joskus kauan sitten tehnyt jotain, mutta 2022 umpilisäke ei tee mitään.

Miljoonia vuosia sitten se oli umpisuolta, jonne kuitu varastoitui ja pilkkoontui lyhyen ketjun rasvahapoiksi. Tätä meidän puussa eläneet ja lehtiä syöneet varhaiset esi-isämme käyttivät ravinnoksi, kauan ennen homo sapiens aikakautta. Saimme kalorit sisään lyhyen ketjun rasvahapoista, jotka tulivat syömällä kuitua.

No meillä ei ole tätä kykyä enää. Emme pysty pilkkomaan kuitua enää, koska emme ole tehneet sitä miljooniin vuosiin.

Lyhyesti: Sinä et tarvitse kuitua, se ei ole tarpeellinen ja se ei ole hyväksi sinulle. Meidän ei tulisi syödä kuitua, koska emme pysty käyttämään sitä. 

kuitupitoinen ruoka on bullshit
”Mutta Markku, minulle on kerrottu että tarvitsen kuitua ulostamiseen! Minulle tulee ummetusta ja vatsani menee jumiin!” 

Et tarvitse.

Tutkimuksissa joissa henkilöt kärsivät kroonisesta ummetuksesta, poistamalla kuidun ravinnosta näiden ihmisten ongelmat poistuivat välittömästi. Ei ole olemassa dataa, mikä osoittaisi että kuitu auttaa ummetukseen. Burkitt luuli myös näin 1950- ja 1960-luvuilla mutullaan, mutta myöhemmät tutkimukset osoittivat että kuitu ei auta lainkaan divertikuloosiin. Päinvastoin, mitä enemmän syötiin kuitua, sitä runsaammin divertikuloosia.

Tutkimukset siis kertovat kun lisäät kuitua, lisäät divertikuloosin esiintymistä. Tämä johtuu siitä kun paksusuoli tekee ylitöitä, töitä, töitä ja lisää töitä, jatkuvasti kellon ympäri. Jossain kohtaa kamelin selkä katkeaa ja paksusuolelle riittää. Samanlainen tyyli miten diabetes syntyy kun haima väsähtää. Divertikuloosi syntyy kun syöt jatkuvasti kuitua ja joudut käymään useasti päivän aikana istumassa valtaistuimellasi. Sinä et halua liikuttaa kamaa suolistossasi järjettömällä vauhdilla jatkuvasti eteenpäin.

Jos kuitu parantaisi ja vahvistaisi suoltasi, silloinhan sinä haluaisit sitä? Se tekee juuri päinvastoin. Sinun pitää ajatella loogisesti ja kriittisesti.

Ne väittävät myös, että tarvitset kuitua suolistosi liikkeitä varten ja massa siellä sisällä liikkuu paremmin. No tavallaan tämä on totta, näin peristaltiikka toimii käytännössä. Mutta se massa kyllä liikkuu siellä ilman kuituakin ihan normaalisti.
Paljonko Markku syö kuitua?

Minä syön 0 grammaa kuitua päivässä. Nyt on neljäs vuosi ilman kuitua.

Voin varsin mainiosti ja suoli toimi. Käyn istumassa valtaistuimellani ehkä kerran tai kaksi viikossa. Miksi niin harvoin? Koska syön eläinpohjaista evoluutiomme mukaista ravintoa, josta 99% imeytyy. Jätettä syntyy sen takia todella vähän! Kaikki mitä syön, menee käyttöön.

Jos taas syöt runsaasti kuitupohjaista ravintoa, joka EI imeydy sinuun, tämän on tultava ulos sinusta nopeasti. Kehosi ei pysty käyttämään sitä, joten se työntää kuidun heti ulos sinusta.

Mutta jos sen sijaan syötkin evoluutiomme mukaan, jätettä ei synny koska kaikki kierrätetään. Älä ole hämilläsi, jos käyt kakkosella kerran tai kaksi viikossa tai jopa harvemmin. Kehosi on niin tehokas kierrättämään, että sitä ylimääräistä jätettä ei vaan synny. Kaikki menee hyötykäyttöön.

Jos uloste on pehmeää ja sinun helppo tehdä toimitus, suolistosi voi todennäköisesti paremmin. Jos se on kuivaa ja kovaa, se on ummetusta. Ja jos se on kuivaa ja kovaa, et syö riittävästi rasvaa. Tärkeämpää on sen koostumus kuin käyntikerrat.

Jotta rasva imeytyy sinuun, tarvitset sappea. Tuotat tietyn määrän sappea päivässä, joka kertoo myöskin kuinka paljon rasvaa kehosi haluaa päivässä. Kun tämä määrä täyttyy, ylimenevä osuus poistuu luonnollisesti. Tämä ylimenevä osuus pitää sinun ulosteen pehmeänä. Rasva hylkii vettä ja sen seurauksena se säilyttää ulosteen suolen sisällä pehmänä vaikka jouluun saakka. Keho itse päättää milloin on aika käydä tyhjennyksellä.

Entä ummetuksen vastakohta? Löysä uloste. Jos syöt puolestaan rasvaa reilusti yli mitä kehosi pystyy käyttämään, se tulee ulos sinusta löysänä ulosteena. Se ei ole sinäänsä vaarallista, se oli vain jotain mitä kehosi ei pystynyt käyttämään ja se päätti vain poistaa sen sinusta. Jos tämä tapahtuu, vähennät rasvan määrää ruokavaliossasi ja etsit balanssin.

Eri tahot väittävät että jos et syö kuitua, sinulle tulee ummetus, kuolet viikossa, suolesi menevät tukkoon ja vatsasi bakteerit kuolevat kaikki pois!

Vastaus?

No minä itse voin kerrassaan mainiosti kiitos kysymästä. Tosiaan neljäs vuosi ilman kuitua. Olen hengissä edelleen.

Tässä tutkimuksessa oli yli 2000 ihmistä. He tutkivat mitä tekijät vaikuttivat divertikuloosin syntymiseen. He tutkivat ummetusta, lihansyöntiä, rasvansyöntiä, vessakertojen määrää ja kuidun määrää. Ainoa asia mikä vaikutti lisäävästi divertikuloosiin oli mitä enemmän söit kuitua ja mitä useammin kävit vessassa.

Tutkimukset jotka puolestaan sanovat kuidun olevan hyödyksi joissain tilanteissa vertaavat sitä aina SAD-ravintoon (Standard American Diet). Eli käytännössä prosesssoidun roskan syöntiin. Niissä tapauksissa todennäköisesti kuidusta on jotain hyötyä kun ravinnon lähde on 100% roskaa ja käsiteltyä. Et jaksa syödä sitä roskaa niin paljon, jos vatsassasi on sahanpurua kuten todettiin aikaisemmin. Tämä voi parantaa hyvinvointiasi ja tähän ne iskevät kiinni.

Samalla voidaan lyödä Sydänliiton merkki tuotteeseen ja myydään pois! Mitään todistustahan ei tuoda esiin väitteiden taakse. Oletko koskaan ajatellut, että miksiköhän? Tätä tämä on Suomessa, samaa kaavaa tehdään Jenkeissä. Kaikkea voidaan myydä, varsinkin kun suomalainen on niin kuuliainen eikä koskaan kyseenalaista. Noh, Sydänliiton yhteydenottoa odotellessa sitten!

”Tarvitset ehdottomasti lisää kuitua! Mitä enemmän syöt kuitua, sitä paremmin voit!”

Joo, sitä enemmän ilmaa, sitä enemmän turvotusta, sitä enemmän ummetusta tai ripulia. Ei kiitos minulle.

Tämä tutkimus tehtiin 63 ihmiselle vuonna 2008 – 2010. Kaikki kärsivät kroonisesta ummetuksesta. Osa jengistä sai kuitua, osa ei. Tutkimuksen tuloksena todettiin, että paras tapa parantua kroonisesta ummetuksesta on eliminoida kuitu ravinnosta.

Se kuitumäärä mitä tarvitset läpi elämäsi on 0 grammaa.

Jos eteesi tulee todellinen kuituammattilainen, valittikorttina lyödään pöytään, että kuitu laskee riskiä saada paksusuolensyöpä. Tässä on meta-analyysi viidestä kontrolloidusta tutkimuksesta ihmisillä. Hypoteesina oli, että syömällä enemmän kuitua, voidaan laskea riskiä saada paksusuolen syöpä. No mikä oli tutkimuksen yhteenveto? 

”There is currently no evidence from RCTs to suggest that increased dietary fibre intake will reduce the incidence or recurrence of adenomatous polyps within a two to four year period.”

No sinne meni sekin väite sitten.

Kuitugurut ja professorit toitottavat kaikki että tarvitset kuitua vatsasi ja suolistosi hyvinvoinnille! Ongelmana on, että heillä ei ole kunnollista DATAA väitteidensä taakse. Ja jos heillä on jotain dataa mukamas, se on aina SAD-dataa kuten todettiin hetki sitten. Kun roskaan laitetaan vähemmän roskaa, tilanne parantuu marginaalisesti. Ehkä.

Onko vaarallista syödä kuitua silloin tällöin? Tuskin minun mielestäni. Se voi johtaa kuitenkin ilmaan, turvotukseen, ummetukseen, ripuliin ja kramppeihin. 

Tarvitseeko sinun saada 30g kuitua päivässä? No ei todellakaan. Mikään tutkimus ei tue tätä väitettä. Miksi sitä sitten suositellaan? €€€ puhuu taas taustalla, kuitujutut ovat hyvä business. Kääritään rahat taas taskuun, samalla tyylillä kuin statiinit ja margariinit. Ihan se ja sama miten se vaikuttaa yhden ihmisen hyvinvointiin.

Kuituhössötys perustuu irlantilaisen kirurgin mutuun ja teoriaan vuosikymmeniä sitten.

Vatsasi bakteerit kyllä ehdottomasti arvostavat kuitua. Ne kiittävät siitä luomalla metaania ja co2:sta. Piereskelet sen seurauksena jatkuvalla syötöllä ja osallistut ilmaston lämmittämiseen omalla panoksellasi.

Joten ehkä ajattelet tämän artikkelin myötä toisen kerran kun syöt kuiturikasta ruokaa tai lisäät kuitua ravintoosi? Toivottavasti tämä artikkeli auttoi hahmottamaan mitä kuitu on.

Mutta kuten olen aina kirjoittanut, älä usko minua!  Älä koskaan usko jotain, mikä on kirjoitettu internettiin. Tee AINA omat tutkimukset ja kokeilut! Vain siten voit olla varma ja opit lisää itsestäsi. Se on joskus jopa erittäin hauskaa tutkia ja kokeilla uusia juttuja. Joskus huomaat meneväsi täysin vastakarvaan. Se ei haittaa, jos löydät totuuksia.

99% yhteiskunnastamme seuraa lampaan lailla ”johtajia”. Ole sinä tuo 1% ja ajattele itse! Kokeile.

Ps. Tänään syön 2kg punaista rasvaista lihaa. Mausteena suola. Ei muuta. Testosteroni on taivaissa ja treenit kulkevat! Mörkö liikkuu ilman kuitua hyvin!