Margariini vs voi! Kumpi on parempi? Käyn sitä läpi tässä artikkelissani. Kaikki artikkelin mielipiteet ovat täysin minun omiani ja näin minä näen tämän asian.

Ei varmaan Hippolyte Mège-Mouriès arvannut 1867 minkälaisen ihmiskunnan vitsauksen hän tuli keksineeksi, kun margariini koko päivänvalon ensimmäisen kerran. Margariinin tarkoitus oli alunperin ruokkia Ranskan armeija ja olla voin korvike, koska voista oli kova pula tuohon aikaan.

No ensimmäiseksi voi on täysin luonnollinen aine, jota ihmiset ovat syöneet yli 5000 vuotta. Kun taas margariini on tehty kemiallisesti tehtaassa ja ihmisiä on huijattu syömään sitä viimeiset 100 vuotta.

Voissa on satoja erilaisia hyödyllisiä rasvahappoja. Margariinissa kaikki rasva on kemiallisesti valmistettu kasvien siemenistä erittäin epäluonnollisilla menetelmillä.

Voissa on 24mcg kalsiumia per 100g, margariinissa 0. Voissa on 2.5mcg C-vitamiinia, margariinissa 0. Voissa on 2300iu A-vitamiinia, margariinissa 0. Voissa on 0mcg transrasvoja, margariinissa niitä syntyy valmistusprosessin aikana runsaasti.

Kyllä kiitos!

Voissa on luonnolliset vitamiinit E, D, K ja B sekä CLA:ta ja omega 3:sta. Margariinissa on 0. Tai jos niitä on margariinissa, ne laitetaan sinne synteettisesti prosessin loppupuolella. Synteettiset vitamiinit voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, ne ovat outoja keholle.

Margariinin mainostamiseen käytettiin aikoinaan 60- ja 70-luvuilla järjettömiä summia mainontaan, puhutaan miljoonista ja miljoonista dollareista. Kaiken mainonnan tarkoituksena oli huijata sinua, lääkäriäsi ja kaikkia muitakin uskomaan että margariini olisi mukamas terveellistä ihmiselle. Ja tietysti tässäkin auttoi jälleen Ancel Keysin huijaritutkimus, josta mainitsinkin jo jodi-artikkelissani. Koko maailma siirtyi pelottelun ansiosta vähärasvaisiin tuotteisiin ja sairaudet räjähtivät rajuun nousuun. Noh, kolesteroliartikkelia odotellessa niin sitten katsotaan vähän tarkemmin Ancelin touhuja.

Jatketaan margariinilla. Margariini on valmistettu kasviöljyistä teollisesti prosessilla, jota kutsutaan hydraukseksi. Siinä nestemäinen kasviöljy kovetetaan rajulla prosessoinilla. Prosessin jälkeen kehomme ei tunnista tätä ”mössöä” enää ravinnoksi. Margariinin raaka-aineet, eli kasviöljyt valmistetaan myöskin rajulla kuumennuksella ja happokäsittelyillä. Kuulostaa nyt jo todella herkulliselta…

Ei ikinä!

Tässä lyhyesti margariinin tie lähiruokakauppasi hyllylle:
  • #1 Ensimmäiseksi öljy erotetaan siemenistä heksaanilla, joka on liuotin. Tämä on siis raakaöljyn jalostuksen sivutuote. Namnam!
  • #2 Sen jälkeen öljyseos käsitellään hapoilla.
  • #3 Sitten happoseos neutrasiloidaan emäksellä, eli lipeällä.
  • #4 Tässä vaiheessa syntynyt ”mössö” on harmaata ja pahanhajuista. Joten seuraavana vuorossa tämän mössön valkaisu kemikaaleilla.
  • #5 Seoksen haju on kuvottava tässä kohtaa, joten se pitää hajustaa seuraavaksi. Pitäähän sen tuoksua hyvälle kun ihmiset lappaavat sitä suuhunsa. Joten lisää käsittelyä.
  • #6 Seuraavassa vaiheessa mössö pitää saada kiinteäksi, joten se kovetetaan vedyn avulla.
  • #7 Sen jälkeen vuorossa on synteettisten maku- ja emulgointiaineiden lisäykset.
  • #8 Tässä kohtaa mössö on ravinnollisesti täysin kuollutta, joten sitten lisätään synteettiset vitamiinit.
  • #9 Viimeisenä vaiheena tämä ”luonnollinen” herkku sitten purkkiin, kansi päälle ja tarra kylkeen. Tämän tuotteen nimeksi tuli vaikka Flora.
Eikö kuulosta juuri sellaiselta mitä sinun pitäisi syödä?
Tuosta mössöstä voidaan tehdä myös kenkälankkia ja vaikka ihovoiteita. Sitten kun siitä halutaan margariinia, siihen vain lisätään kemikaaleja, jotta se muistuttaisi mahdollisimman paljon voita. Esimerkiksi Floran margariini sisältää 15 eri ainetta… Kuulostaa kovin luonnolliselta.

Mielestäni kaikista järkyttävintä tässä kaikessa on kaikenmaailman ”ravitsemusasiantuntijoiden” jatkuva margariinin lobbaaminen. Huvittavaa myös seurata asiantuntijoiden kiistelyä netissä margariinin terveysvaikutuksista. TV:stäkin tulee vähän väliä jotain margariinimainosta. Totuus on siinä että ihmisten systemaattinen myrkytys jatkuu vuodesta toiseen jostain käsittämättömästä syystä. Minun rehellinen mielipide on, että margariini on 100% bullshit.

margariini 100% bullshit
Margariinin raskas valmistusprosessi tuottaa runsaasti transrasvoja. Valmistajat käyttävät tätä prosessia pidentääkseen tuotteen säilyvyyttä, saadakseen margariini kiinteäksi huoneenlämmössä ja säästääkseen kuluissa.

Margariini pitää sisällään myös korkeita määriä omega 6-rasvahappoja, jotka ovat tulehduksia lisääviä. Omega3 ja omega6 tulisivat olla tasapainossa ruokavaliossa, mutta suomalaiset syövät aivan liikaa omega6:sta kaikesta roskasta. Margariini on yksi syypää tähän.

Eikä tässä vielä kaikki! Margariinin raaka-aineet, eli kasviöljyt ovat usein myös GMO. Eli ennenkuin edes margariinin valmistus voi alkaa, koko satoa on jo muokattu geneettisesti.

Et pystyisi ikinä tekemään mitään vastaavaa omassa keittiössäsi!

Miten voi sitten valmistetaan? Voita voit tehdä vaikka kotonasi helposti ja nopeasti. Tarvitset raakamaitoa, josta kaavit kerman päältä kauhalla. Kaada kerma kippoon ja vatkaat niin kauan että voi ja hera erottuvat. Valuta hera pois ja valmis!

Mitä veikkaat, kumpi mahtaa olla keholle luonnollisempi ja terveellisempi? Toisesta on valtavasti hyötyä terveydellesi, toinen tuhoaa terveytesi täydellisesti.

Tästä syystä minun ravintovalmennusasiakkaat, Kimmon ravintovalmennusasiakkaat, PöperöVahdit eikä PT-asiakkaat tule KOSKAAN laittamaan margariinia tai kasviöljyä lautaselleen.

Huomio aina tämä! Älä usko ketään KOSKAAN! Varsinkin jo se on kirjoitettu internettiin. TUTKI itse asioita ja perehdy niihin. Kyseessä on sinun terveytesi, ei kenenkään muun.

Älä ole lammas ja seuraa kyseenalaistamatta muita yhtä tietämättömiä. Ole oman elämäsi susi ja luo oma polkusi. Sano EI tälle roskalle. Laita voita lautasellesi ja huomaat miten hyvinvointisi lähtee nousemaan. Heitä kasviöljyt ja margariinit roskiin.

Jos tarvitset apua tässä prosessissa, laita sähköpostia minulle. Minulla olisi kunnia tehdä töitä kanssasi.

Markku | 22.7.2022 | markku(at)ruokatauko.fi